
Aklınızdaki projeleri açacağınız web sitesine yansıtmak heyecan verici olabilir. Yeni bir site açmak, yapmak istediklerinizi başarmadaki ilk yoldur. Peki web sitesi açmadan önce nelere dikkat etmemiz gerekir?
Başlamadan Açılış Takvimi Oluşturma
Web sitesini açmadan önce yapmanız gereken ilk işlerden biri de açılış takvimi oluşturmaktır. Bir takvime ayak uydurup da çalışmak her zaman iyi bir fikir olacaktır. Bu yüzden açılış takvimi oluşturarak web sitesi kurduğunuzda işlerinizin daha planlı bir şekilde yürüyeceğini görebilirsiniz.
Sitenin Url Adreslerinin Çalıştığından Emin Olunmalı
Site kurduğunuz zaman sitenin çeşitli yönlerden testlerden geçmesi gerekir. Fonksiyonlara yönelik yapılan bu çalışma sonrası da içerikler hazır durumda bulunmalıdır. Bu iki unsur tamamlandıktan sonra ise sitenin üretim aşamasına geçiş yapılabilir. Tam da bu noktada bütün Url adreslerini değiştirmeniz gerekmektedir. Lakin bu her zaman da kolay yapılan bir işlem değildir. Özellikle büyük sitelerde Url kontrolleri otomatik olarak yapılmalıdır. Otomatik kontroller sırasında karşılaşılan hatalar kodu ile birlikte ekip çalışması ile halledilebilir. Url hatalarının çözülmesi ile Url görevi de tamamlanmış olur.
Sitenin Hızı Kontrol Edilmelidir
Kurduğunuz bir web sitesinin en önemli özelliklerinden biri de hızıdır. Sitenin ziyaretçi alması ve kullanılabilir bir site olması için site hızı kontrol edilmelidir. Google’ın bile sadece 0.5 saniyelik hız kaybı nedeniyle %20 trafik kaybettiğini düşünürsek site hızının ne kadar önemli olduğunu anlamış oluruz. Bu konuda Google’ın Pagespeed Insights aracından faydalanabilirsiniz. Bununla birlikte sitenizin hızını tespit eden onlarca farklı araç bulunmaktadır. Dilerseniz bu araçlardan birini kullanarak site hızınızı ölçebilir ve sitenizin yavaş olmasına neden olan problemleri açığa çıkarabilirsiniz.
Site hızı kontrol edilirken birbirinden farklı kriterler göz önünde bulundurulur. Google, sitenizin hızını test ederken sayfa boyutu, sitede bulunan yönlendirme miktarı, kullanılmakta olan sunucunun sayfa boyutu, sıkıştırılmış görseller gibi oldukça farklı kriterleri göz önünde bulundurmaktadır. Keza yapılan test sonucu sitenizin hızı tatmin edici bir düzeyde değilse iyileştirme çalışmaları ile sitenizin hızını düşüren etmenleri düzeltebilirsiniz.
Sitenin Çoklu Cihaz Desteği Sağladığından Emin Olun
Günümüzde artık herkeste akıllı telefonlar mevcut. Bütün işlerimizi buradan hallediyoruz. Alışveriş yapacağımız web sitesi veya keyif alarak takip ettiğimiz bir siteye de çoğunlukla telefondan giriş yapıyoruz. Bu da sitenin mobil destekli olmasının olmazsa olmaz unsurlardan birisi olması demektir. Sitenizin mobil dostu olup olmadığını ise Google’ın Search Console aracıyla kontrol edebilirsiniz. Eğer gerekli görürseniz AMP kullanmayı da deneyebilirsiniz. Bu sayede sayfalarınızın çok hızlı bir biçimde yüklenmiş olduğunu görürsünüz. Mobil trafik için daha iyi sonuçlar almak istiyorsanız sitenizin esnek bir tasarıma sahip olmasını sağlamanız gerekir.
Uygun Kodlar Kullanmaya Çalışın
Sitedeki bütün sayfalarınızı kodlama hatalarına karşı kontrol etmeniz gerekir. Kullanıcıların sayfalarınıza rahatlıkla ulaşabilmesini sağlamak ve sayfanıza tıkladıklarında hata kodlarını görmemek için W3C Markup Validator veya W3C CSS Vadılator kullanmayı deneyebilirsiniz.
Sayfaların Doğru Şekilde Yapılandırılması Gerekir
Ziyaretçileriniz sitenizi ziyaret etmek istediğinde Url adresini yanlış girdiğinde veya verilen linkler bozuk olduğunda kimse ‘’Not Found’’ yazısı ile karşılaşmak istemez. Bu yüzden ziyaretçilerinizin bu durumla karşılaşmasını istemiyorsanız tecrübeli kişilerce sayfalarınızı yapılandırın veya WordPress kullanarak çeşitli eklentiler ve araçlar ile bunu sağlayabilirsiniz.
Alan Adınız www veya www Olmayan Halde İse Düzeltin
Alan adınız www veya www olmayan bir biçimde oluştuğunda karşınıza farklı siteler gelebilir. Bu kopya içerik olarak değerlendirilmektedir. Bu yüzden alan adınızı bu hususta incelemeniz gerekebilir.
Yorum Ekle